Balans en stabiliteitstraining
Stabiliteit is een belangrijk item in sport en therapie. Waar het gaat om verbeteren van prestaties, motoriek en/of houding, staat stabiliteit centraal. Vooral de rompstabiliteit is een waarborg voor beheerst bewegen. Normale houding en beweging vindt plaats op een ongedwongen en onbewuste wijze zonder pijn en zonder overmatige spierspanning. Balanceren is reguleren zonder vast te houden of te verkrampen. Op basis van ervaring hebben wij onze motor-control gekregen en kunnen vrij bewegen (balanceren) in de beschikbare ruimte.
Bij of na pathologie of andere life-events verandert de automatische aansturing. Dat heeft spanning, pijn en bewegingsbeperking tot gevolg. De bewegingsbeperking maakt dat er ook minder regelruimte is om te balanceren. Bij balans- en stabiliteitstraining wordt gebruik gemaakt van de Swissbal, een grote bal (doorsnee van 55, 65 of 75 cm)
Balans- en stabiliteitstraining is erop gericht deze balancerende kwaliteiten weer te aktiveren/ verbeteren door middel van doelgerichte oefeningen die met aandacht uitgevoerd worden. Door de verbetering van de balancerende kwaliteiten, ontstaat er vermindering van afweerspanning door toegenomen vertrouwen en zekerheid in het bewuste en onbewuste bewegen.
Er wordt gekeken naar het lichaam als geheel, het aansturen van de romp met ook de ademhaling daarbij. De training kan gericht zijn op het ontspannen/ wegnemen van compensatiemechanismen en het daarmee weer vrijmaken van stabiliserende functies, of juist andersom; stabiliserende functies verbeteren met daardoor meer vertrouwen en ontspanning. Er wordt naar de totale (spier)ketens gekeken, vb een goede steunfunktie in de rug maakt een goede steunfunktie in de schouder mogelijk. En er wordt vanuit het biopsychosociale denkkader gekeken. Emoties hebben invloed op de manier van bewegen en andersom heeft manier van bewegen invloed op emoties.
Met behulp van de Swissbal wordt het gehele lichaam gescreend op mogelijkheden en tekortkomingen. Op basis hiervan wordt een oefenprogramma opgesteld welke we 1:1 doornemen en waarbij ook oefeningen worden doorgenomen welke de patient thuis kan uitvoeren (een Swissbal kost ca. € 20 - € 30).