Pijn in pols en hand
In de algemene Nederlandse bevolking wordt het jaarlijks aantal hand- en polsklachten geschat op 125 per 1000 personen. Pijn in pols en hand komt vaker bij vrouwen dan bij mannen voor. Pols- en handklachten gaan gepaard met pijn en vermindering van functies, wat forse invloed kan hebben op de nachtrust en dagelijkse aktiviteiten. Van alle patienten die in verband met pijn in pols en hand de huisarts bezoeken, is ongeveer een kwart na 3 maanden hersteld. Na een jaar zegt ongeveer 40% van de patienten geen pijn meer te hebben.
De hand is samengesteld uit een groot aantal botstukken, spieren, pezen en ligamenten, die een zeer ruime beweeglijkheid toelaten en een relatief grote kracht kunnen ontwikkelen.
Er zijn 3 soorten botstukken in de hand:
-
de vingerkootjes (falangen); er zijn er 14 in totaal, deze botjes bevinden zich in de vingers zelf. Iedere vinger heeft er 3 en de duim heeft er 2.
-
de middenhandsbeentjes (metacarpalen); daarvan zijn er 5, samen vormen ze de middenhand.
-
de handwortelbeentjes; dat zijn de 8 botstukken die de pols vormen. Deze botstukken staan langs de ene zijde in verbinding met de metacarpalen en aan de andere kant met de onderarmbeenderen, het spaakbeen (radius) en ellepijp (ulna).
Daarnaast zijn er heel veel spieren, gewrichtsbanden en pezen in de hand te vinden.
Pols- en handklachten waarvoor u de De Burggraaf praktijk voor fysiotherapie en manuele therapie o.a. terecht kunt zijn:
-
RSI (repetitive strain injury) ontstaan door herhaaldelijk uitvoeren van dezelfde beweging.
-
CTS (carpaal tunnel syndroom)
-
M. Quervain (peesontsteking duim)
-
revalidatie na operatie van bv CTS, contractuur van dupuytren, polsfractuur, fractuur duim
-
CRPS (dystrofie)